УГОВОРИ ЗА ПОДРШКУ МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА
15.07.2011

У Градској општини Палилула потписана су два уговора о наменској донацији, којим ЛЕДИБ програм наставља са подршком пројектним активностима општине Палилула. Уговоре су потписали, у име донатора, Карстен Лунд, директор програма ЛЕДИБ и проф.др Игор Новаковић,  председник општине Палилула.

Први уговор о наменској донацији се односи на реализацију пројекта “Оснивање пројектног центра Градске општине Палилила”, којим је ЛЕДИБ одобрио 1.439.200 динара. Општина Палилула учествује са 15 одсто укупних средстава пројекта што износи 266.527 динара. У циљу реализације другог пројекта, “Успостављање синергетског дијалога између српских и бугарских предузетника и професионалних организација у циљу одрживе размене искустава”, укупна финансијска средства, предвиђена овим уговором, износе 1.737.740 динара. ЛЕДИБ ће финансирати износ  од 1.543.400 динара а општина Палилула ће обезбедити 194.340 динара, што је око 11 одсто од предвиђеног буџета пројекта.

Програм наменске донације биће раелизован до краја ове године. По речима Карстена Лунда, општина Палилула је једина организација локалне самоуправе Града Ниша која је добила два гранта због квалитета и оргиналности пројектних идеја. За општину Палилула, по мишљењу председника др Игора Новаковића, ови уговори имају за циљ да помогну активностима на решавању проблема незапослености и подршке најугроженијем категоријама становништва.

ЛЕДИБ програм, Краљевине Данске намењен подршци локалном економском развоју Балкана фокусиран је на развој сектора малих и средњих предузећа- МСП. У складу са билатералним споразумом Данске и Српске Владе као и Стратегијом за смањење сиромаштва Србије, своје активности спроводи у свих 12 локалних управа Нишавског управног округа (Алексинац, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Гаџин Хан, Ражањ), градским, општинама Ниша и граду Нишу.